Prava i položaj Hrvata u entitetu RS nisu bitnije promenjeni od 2002

Po izvještavanju medija u BiH sa svih strana političko-nacionalnog spektra vidi se da je situacija na Kosovu itekako ima odjeka u Bosni i Hercegovini, kao i da svatko kosovski slučaj tumači na sebi specifičan način. U Republici Srpskoj se tumači kako kosovske težnje za neovisnošću legitimiraju slične najave predsjednika Milorada Dodika o referendumu, u Sarajevu se pak konstatira da RS i treba promjena imena, dok mediji bosanskohercegovačkih Hrvata također pronalaze paralele između položaja Hrvata u BiH i drame oko Herceg-Bosne.

Treba naglasiti da je situacija u BiH mnogo kompliciranija nego na Kosovu, s obzirom na uređenje naše države koja se sastoji od dva entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska).

Hrvati se kao brojno najmanji konstitutivni narod osjećaju nadglasanim od mnogo brojnijih Bošnjaka  u Federaciji BiH i Pravoslavaca u entitetu RS (o čemu najbolje svjedoče dva mandata Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH koja je dobio pretežito glasovima Bošnjaka),ili svjedočenja jednog zastupnika Hrvata u Narodnoj skupštini RS. Nužno je  podržati promjenu izbornog zakonodavstva koja bi riješio taj problem za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo čak 173.011 ljudi,u entitetu RS se nije vratilo 160,000 Hrvata.

U tom smislu treba prozvati  odgovorne i uredit Bosnu i Hercegovinu za sve njene građane.Hrvatski blok Bosne i Hercegovine zagovara  ,  za revizijom ili ukidanjem Daytonskoga sporazuma i nudimo sasvim drugačiju, regionalnu (dakle, ne po nacionalnom ključu) podjelu, po kojoj bi BiH – koju mi i dalje vidimo kao cjelovitu – bila podijeljena u četiri regije, formirane po kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, povijesne,i zemljopisne regije .U tom kontekstu, inicijativa  ”  Regije za sve građane je prihvatljiva ” ima za cilj doprinijeti održivoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Hrvatski blok Banja Luka     27.02.2019

Pogoci: 113

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.