Devet stranaka na izborima u RS: U Srebrenici 28. ožujka predstavljanje koalicije Zajedno za BiH

 

U Banja Luci je održan sastanak na kojem su predstavnici devet političkih stranaka i organizacija usaglasili smjernice za zajednički nastup na predstojećim izborima na području entiteta Republika Srpska.

Platforma o zajedničkom nastupu na izborima u RS bit će predstavljena 28. marta u Memorijalnom centru u Srebrenici, najavio je predsjedavajući Kordinacinog tijela ovih devet bh. stranaka Edin Ramić (SDA).

Na predstavljanju tog dokumenta, kako je najavio, prisustvovat će i nevladine organizacije, koje okupljaju povratničku populaciju u ovom bh. entitetu.

-Postignut je visok stepen razumijevanja o zajedničkim izbornim ciljevima i politikama koje ćemo provoditi u narednom mandatnom periodu. Ostavljena je mogućnost da se u narednih sedam dana stranke izjasne o ponuđenoj radnoj verziji platforme, koja će biti predstavljena u Srebrenici, precizirao je Ramić, dodajući  da će se vjerovatno zvati Koalicija “Zajedno za BiH”, što je sada radni naziv.

Zajednički interes koji je okupio navedene snage u probosansku koaliciju jeste potreba za snažnim zastupanjem prava i interesa povratnika u RS – Hrvata i Bošnjaka, kao i svih drugih građana u RS-u, koji su izloženi diskriminaciji i uskraćeni za osnovna prava garantirana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Utvrđenim smjernicama predviđa se opredijeljenost Bošnjaka i Hrvata u RS-u za zajednički nastup i političko djelovanje u mandatnom periodu 2018-2022.

Član Kordinacionog tijela Mijo Perkunić (HDZ 1990) je pozvao sve probosanske stranke da im se pridruže na tragu dogovorenih načela, dok je Muhidin Alić (SBiH) istakao da onaj ko će predstavljati interese Bošnjaka i Hrvata mora biti na prostoru tog entiteta, dijeliti sudbinu tih ljudi.

Sastanku su prisustvovali HDZ 1990, Hrvatska stranka prava, Hrvatski blok, SDA, Stranka za BiH, Bošnjački pokret, Pokret Odgovor, BPS Sefer Halilović i Posavska stranka.FOTO: FENA

Članovi kordinacionog tijela posjetili su i Banjalučku biskupiju, gdje su došli da daju podršku biskupu Franji Komarici, te razgovarali o situaciji sa povratničkom populacijom u RS. Nakon sastanka sa biskupom, na istu temu razgovarali su i sa muftijom Osmanom ef. Kozlićem.

Član Kordinacijskog tijela Hrvatskog bloka (HB)  Francisko Brdarić razgovaro je sa Svećenikom banjolučke biskupije, prelat Njegove Svetosti doc. dr. Miljenko Aničićem

Brdarić je upoznao mons Aničića o aktivnostima Hrvatskog bloka u Entitetu RS,te suradnju Hrvatskog bloka u budućoj Koaliciji.

Pogoci: 246

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.