Francisko Brdarić izabran za Predsjednika Hrvatskog bloka BiH *(FOTO)

DOBOJ – U Foči kod Doboja, Hrvatski blok Bosne i Hercegovine ( HB BIH ) održao je prvu Skupštinu u 2017. godini.

Sala Klulturnog doma u Foči bila je popunjena do posljednjeg mjesta a zasjedanje Skupštine odvijalo se po dnevnom redu i u skladu demokratskih načela.

hbbih-2-27052017

Nakon uvodnih izlaganja pristupilo se izboru rukovodstva HB BIH.

Izabrani su čelnici HB BIH, i to:
Predsjednik HB BIH: Francisko Brdarić;
Zamjenik predsjednika: Petar Guberac;
Dopredsjednici: Stipo Dujmić i Jozo Tipurić:
Glavni tajnik: Jozo Paradžik.

U radnom materijalu koji je dostavljen svim prisutnima izloženi su stavovi i najznačajnije smjernice rada i djelovanja HB BIH, te budući da je isti značajan i sveobuhvatan dokumenat isti prenosimo u cjelosti.

hbbih-3-27052017

HRVATSKI BLOK BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvatski blok Bosne i Hercegivine ( HB BIH ) je demokratska politička stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskog naroda i drugih građana BiH koji poštuju temeljna načela demokracije i drugih vrijednosti koje su u tradiciji hrvatskog naroda.

HB BIH je demokratska politička stranka koja svoju djelatnost obavlja na miran i demokratski način.

Područje djelovanja je cijela teritorija Bosne i Hercegovine jer smatramo da BIH jednako pripada hrvatskom narodu kao i ostalima na cijelom svom području.

hbbih-4-27052017

Zašto Hrvatski blok BIH i zašto sad

Svjesni činjenice da su ratna zbivanja na području BIH donijela velike promjene i da su neke materijalne vrijednosti i nažalost ljudski životi zauvjek izgubljeni, ne mirimo se s činjenicom da nakon više od dvije decenije nakon rata ne vidimo nekakav napredak niti pokušaje vrijedne pažnje da se posljedice rata saniraju ,da se stradalnicima omogući povratak u svoje domove ,da im se porušeni domovi obnove i stvore uvjeti i sigurnosni i drugi za normalan život.

Ne vidimo da su naši predstavnici na svim razinama vlasti u zadnje dvije decenije pokazali interes da u saniranju ratnih posljedica iskoriste sve mogućnosti koje su se nudile niti su pokazali inicijativu u iznalaženju novih rješenja kojima bi pokazali da im je briga o narodu kojeg predstavljaju na prvom mjestu,naprotiv, što je vrijeme više prolazilo i mogućnosti su se smanjivale a oni su postali svrha sami sebi. Stvorena je klima nepovjerenja i prema svom narodu ali i prema drugima što je uzrokovalo da je ionako krhki suživot koji je građen nakon rata skoro nestao. Postali su razlog podjela i u svom vlastitom narodu što za posljedicu ima da se dijelimo na naše i njihove.

Nepovjerenje i beznađe koje nastalo vidi se i na izlaznosti na izbore ,sve je manji broj birača na biralištima jer im nemaju što ponuditi a ako i ponude niko ne vjeruje da će to i ostvariti, sve je više zahtjeva za obnovu a sve manje rezultata, imamo mjesta gdje ni jedna kuća nije obnovljena …kako očekivati od takvih predstavnika da omoguće povratniku i osnovna prava koja mu po zakonu pripadaju „pravo na slobodu kretanja i izražavanja, pravo na rad i društvene aktivnosti ,pravo na socijalnu sigurnost .školovanje na svom jeziku …pravu na život … Za ostvarenje svega nabrojanog imali su više od dvije decenije vremena a rezultati su porazni, imamo državu pred ekonomskom i političkom propašću zbog nemogućnosti postizanja dogovora ni oko čega „Borba za fotelje i uticaj a zanemarivanje osnovnih ljudskih potreba naroda potpuno je odvojila vlast od onih koje bi trebali predstavljati i raditi u njihovom interesu.

hbbih-5-27052017

E zato HRVATSKI BLOK BIH… Tu smo da uz pomoć naroda slušajući njegove potrebe i zahtjeve pokušamo ispraviti dosadašnje nepravilnosti i pokazati narodu da može imati povjerenja u one koje izaberu… Nema više vremena za gubljenje ,svaki trenutak je bitan ,ne smijemo izgubiti ni jedan dan a da nešto ne učinimo za one koje predstavljamo i u čijem interesu nastupamo. Bosna i Hercegovina hrvatski narod i drugi zaslužuju puno više i bolje a mi u HB BIH hoćemo i više i bolje…

HB BIH je odlučan u očuvanju BiH kao cjelovite i jedinstvene države svih konstitutivnih naroda i ostalih i kojoj će hrvatski narod u zajednici sa ostalim narodima osigurati svoju suverenost, konstitutivnost i slobodu na čitavom teritoriju BiH. Mislimo da još nisu iscrpljene sve mogućnosti i rješenja koja bi ovu zemlju konačno usmjerila na put razvoja i ekonomskog i političkog oporavka, HB BIH će u okviru svojih mogućnosti ponuditi i svoje zamisli i vjerujemo da uz pomoć svih naprednih snaga može pokrenuti pozitivne procese koje će biti na korist svakom čovjeku a čovjek nam mora biti na prvom mjestu zadovoljan, pojedinci čine zadovoljnu zajednicu a svi težimo da živimo u uspješnoj državi.

HB BIH će raditi ali i podupirati sve one snage koje će osigurati punopravnu i provedivu ravnopravnost Hrvata i svih drugih konstitutivnih naroda što je preduvjet osiguranja suživota.

hbbih-6-27052017

Očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata biće jedan od prioriteta HB BIH

Svjesni teškog političkog i gospodarstvenog trenutka u kojem se nalazi BiH i hrvatski narod u njoj mislimo da nam je moralna i domoljubna obaveza udružiti sve zdrave, napredne i domoljubne snage, da damo svoj doprinos u naporima da se položaj hrvatskog naroda popravi a samim tim i ukupna situacija u BiH.

Svjedoci smo da se u zadnje vrijeme sve više Hrvata ali i pripadnici ostalih naroda sve više iseljavaju sa svojih ognjišta i odlaze u zemlje EU ali i dalje. Odlaze kompletne porodice i mala je nada da će se vratiti.

HB BIH će uložiti napor da prekine taj proces iseljavanja i ponuditi riješenja za ostanak i opstanak u BIH.

Svjedoci smo da ima na tisuće zahtjeva za povratak i obnovu ali smo i svjedoci da naši predstavnici malo ili skoro ništa ne čine i nisu činili da bi imali masovniji povratak i obnovu. Ogromna sredstva su došla u BiH za obnovu i povratnike ali naši predstavnici nisu prepoznali potrebe svog naroda pa su se neka druga mjesta i sela obnavljala dok naša zgarišta i dalje stoje netaknuta. Svojim neradom i pasivnošću ali postoje sumnje i na nelegalne radnje, naši predstavnici su napravili nemjerljivu štetu svom narodu a time naštetili i svojoj državi koja je izgubila priliku za napredak i oporavak od ratnih stradanja.

Poneka obnovljena kuća u predizborno vrijeme ostavlja dojam kod neupućenih da aktivnosti ipak ima, kad vidimo kojim ritmom se obnavlja dolazimo do spoznaje da je potrebno više od jednog vijeka da bi došli do prihvatljivih brojki o obnovi.

hbbih-7-27052017

Vladajuće strukture snose krivicu za loše stanje jer dok se oni bore kako sebi osigurati dobre i sigurne položaje narod je izgubio povjerenje i snalazi se kako zna i umije.. Odlazak nikako ne bih smio biti riješenje ali im ne nude alternativu.

HB BIH nudi nadu i uložiti će svu svoju snagu i mogućnosti koje se nude u pozitivnim zakonima i propisima koji su donešeni zadnjih godina a i ponuditi nova zakonska riješenja ili aktivnosti koje će omogućiti svima da povratak imovine i obnova ne budu mrtvo slovo na papiru ili nešto što se aktivira u predizborno vrijeme.

Mi u Hrvatskom bloku BIH smo sigurni da još nisu iscrpljene sve mogućnosti za boljitak i napredak u poboljšanju života onih koji su se vratili i osiguranju boljih uvjeta za one koji će se tek vratiti. HB BIH vjeruje da ima ljude iz naroda koji prepoznaju sve njegove potrebe , koji će sve svoje sposobnosti usmjeriti da se stanje popravi i učini taj odlučan korak koji će povratiti nadu svima koji još uvjek sanjaju zavičaj i zgarište pretvoreno u novi dom.

Vjerujemo da ako postignemo napredak u povratu imovine i obnovi iste, možemo očekivati da će se trend iseljavanja smanjiti, naravno sve mora biti praćeno i projektima zapošljavanja i samozapošljavanja a za to očekujemo podršku na svim razinama vlasti i privrednih subjekata.

HB BIH želi svojim osnivanjem i djelovanjem u interesu hrvatskog i ostalih naroda dati svoj puni doprinos za miran suživot među narodima,ekonomski i svaki drugi napredak BIH na njenom putu oporavka i pridruživanju u zajednicu Evropskih zemalja kao ravnopravnu pripadnicu i mjesto koje zaslužuje kao još jedna zvijezda EU.

Nakon završetka rada Skupštine upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program a potom večera za sve sudionike Skupštine.

Autor: Dnevno.ba

Pogoci: 246

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.