Hrvati iz Posavine najveće žrtve Herceg-Bosne.

Ne postoji zajednički stav, čak ni među samim Hrvatskim strankama u BiH.

Svake nove želje za  Herceg-Bosnom izvlače se stara pitanja: što je ona značila Hrvatima u BiH i Posavini.

Herceg Bosna je osnovana je 28. kolovoza 1993. Njen predsjednika Mate Boban proglasio ju je Republikom s 30 okruga, zahtijevajući za nju autonomni status u okviru BiH s ciljem kasnijeg odcjepljenja i priključenja Republici Hrvatskoj.Danas nakon 26 godina političko vodstvo HDZ BiH  pokušava  ujedinit sve Hrvate u  Hercegovini.

Herecg -Bosna tada a i sada nanosi veliku štetu posavskim Hrvatima.

Projekat Mate Bobana i Karadžića je unesrećio 200,000 Hrvata, iza sebe je ostavio pustoš i unesrećio ljude svih nacionalnosti i vjera. Bobanu i Karadžiću nije bilo na pameti opstanak, nego podjela BiH, te su dogovorima s u Grazu onemogućili slom.  Projekat koji i danas preko Dodika i Čovića koči  svaki napredak Bosne i Hercegovine.

Povijesna činjenica Bobana je izdaja  Posavine,danas nakon 26 godina istu želju ima i Čović.

Hrvatski blok  smatra da je dodatni problem što HDZ BiH, pristaje na uvjete o unutarnjoj reorganizaciji BiH od strane   Dodika, koji se zalaže za ne upitnost granica svoga entiteta.

Inače, ideja Herceg-Bosne, kao trećeg entiteta ili federalne jedinice, po našem mišljenju nije najbolje rješenje za sve Hrvate u BiH. Čak i da se postigne suglasnost, veliko je pitanje koliko bi Hrvati u Posavini i Bosni i Hercegovini time zaista dobili, a koliko izgubili.

Hrvatski blok Bosne i Hercegovine 28.03.2019

Pogoci: 801

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.