Hrvati povratnici u selima kod Dervente i Bosanskog Broda zaboravljeni od svih!

Selo Kuljenovci svega pet (5)  kilometara od Dervente, u selu je živjelo tisuću (1000) stanovnika do (92)godine.Danas u Kuljenovcima živi svega dvadesetak(20) Hrvata.

Kucali su kažu na sva vrata, međutim pomoći nema.

Nakon rata u  mjestu ima (15) kuća naseljenih Hrvata i (8) kuća naseljenih Pravoslavaca.

Hrvatski povratnici žive kao u kamenom dobu, u nekim zaseocima struje nema,a kuće razrušene čekaju donacije i svoje mještane.

Uz sve probleme je i loš put koji je zimi najčešće neprohodan, dodatni je problem.

Olujić Mato zvani (Cvitan) rođen 1937 godine i njegova gospođa Olujić Ivka rođena 1942 godine,pričaju nam.

Stari i bolesni,  zaboravljeni od svih,do nesretnog rata imali smo dva dućana ,Poljo apoteke,100 Bikova,20 Krava,20 Krmača,5 Traktora,2 Tamića,2 Kombaja ,2 Berača, i 200 Duluma zemlje.Donaciju za kuću sam dobio preko  Općine Brčkog,jedan Traktor sam našao u Kalendrovcu,i krunjaču u Trstenicima.Živi se ali jako teško,iz Općine Dervente nemamo nikakve pomoći.Predsjednik Hrvatskog bloka nam je obećao u Travnju riješit sjeme Kukuruza za sadit,iskreno sam u tome zahvalan.

Marija Radmanović (Olujić)  i njena majka Mileva Olujić  imaju istu priču kao i Cvitan  ,težak život u Kuljenovcima je svakodnevica.Kćer iz Zagreba često dođe ,ljudi u selu  su uglavnom stariji , imamo samo jednog učenika koje ide u školu u Derventu Monika Kršić.

Do naše kuće se teško dođe voda nam je sada odnijela cestu ,rasvjete nemamo do naših kuća treba 10 stupova da bih imali rasvjetu.Danas nas je posjetio Predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarići dostavio nam prigodni paket sa osnovnim namjernicama ,i obećao nam je u Travnju (4) mjesecu dostavit sadnice za nove voćnjake.Te riješit ulične lampe ukoliko Općina postavi stupove.

Želja za povratak u Grk jača od uspjeha u Njemačkoj

Anto Mandić rođen 1953 godine,od oca Filipa i majke Jele priča nam svoju priču.

U Grku je živjelo 150 domaćinstava oko 600 ljudi,danas u selu nema stalnih povratnika,uglavnom žive u Slavonskom Brodu.

Donacija i povratnika nema ,ceste su nam u lošem stanju,vi ste prvi koji nam želite pomoći,uz pomoć vašu u Travnju (4) mjesecu zasadit ću voćnjak.

Puno je problema u ovim selima  gdje pomoći za povratnike gotovo da i nema.Obzirom da povratnici u ovim  mjestima imaju predstavnike Hrvate,pomoć ovim selima je hitno potrebna! Predavao sam za obnovu moje obiteljske kuće u Ministarstvo za raseljene i izbjegle lica u Banja Luci ,do sada tri puta.Parcelu sam očistio i sanirao temelje te pripremio  sve za izgradnju kuće.Danas sam iznenađen posjetom Predsjednika Hrvatskog bloka Franciska Brdarića ,nikada do danas nas nije nitko posjetio od Hrvatskih predstavnika ma da svi oni žive u susjednim selima i  Slavonskom Brodu.Vjerovatno svoja službena vozila neće da prljaju ovim cestama.Ne tražimo asfalt ali  nekoliko kamiona kamena dobro bih došlo.

 

Iznenađen sam posjetom Predsjednika Hrvatskog bloka Franciska Brdarića ,te sam upoznao  Predsjednika  sa situacijom u selu i sa svojim problemom ,te problemom povratnika.

Hrvatski blok uz pomoć svojih partnera osigurat će sjemenski materijal,sadnice,te donacije za izgradnju kuća,u onim mjestima gdje Hrvatski narod pokaže volju za suradnjom sa Hrvatskim blokom,ističe Predsjednik Francisko Brdarić,u Hrvatskim selima trenutno situacija je najgora,pozivamo institucije i Hrvatske predstavnike da žurno pristupe u rješavanju nagomilanih problema.Zamjenik Predsjednika HB Petar Guberac napominje da su ceste u Hrvatskim selima općina Bosanski Brod i Derventa  neprohodne,kuće su razrušene i puste a povratnika nema,gdje su te silne donacije o kojima Ministar Davor Čordaš priča ističem brigu za povratnike .Hrvatski blok je snimio stanje i sa svojim partnerima napravit će ponovni posjet ovim selima te pristupiti realizaciji!

Derventa i Bosanski Brod                                                                               06.01.2018 godine

 

Pogoci: 2265

2 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.