Hrvati žrtve politike bez strategije

U Narodnoj skupštini Republike Srpske donesen je novi Zakon o lokalnoj samoupravi RS po kojem definitivno Hrvati više nisu konstitutivan narod u manjem bh entitetu. Naime, izmijenjeni su članci zakona koji su garantirali minimum konstitutivnosti hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Po starom zakonu, bilo je regulirano, u skladu s popisom is 1991. godine da ne mogu iz istoga naroda biti i načelnik, zamjenik, predsjednik Skupštine, dopredsjednici, odnosno da svi nositelji funkcija ne mogu biti iz jednog naroda, već je bilo zagarantirano da iz dugog naroda mora biti ili predsjednik ili dopredsjednik Skupštine ako je načelnik iz većinskog naroda. Da licemjerje bude još veće, ostavljena je mogućnost u novom zakonu, da na dobrovoljnoj bazi nositelji vlasti mogu uvažiti činjenicu da su nekada u Republici Srpskoj, prije etničkog čišćenja, živjela 3 konstitutivna naroda i izabrati nekoga iz drugih naroda na rukovodeće pozicije.
Do kada će se tolerirati ovakvo ponašanje službenih srpskih predstavnika u vlasti u Republici Srpskoj? Do kada će legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Republici Srpskoj šutjeti? Do kada ćemo držati svijeću politici Milorada Dodika i ostalih srpskih političara, očito jedinstvenih kada su ovakvi zakoni u pitanju? Do kada će Visoki predstavnik šutjeti na ovakvo perfidno kršenje Daytonskog ustava? Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske nema mogućnost čak niti uputiti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske jer u njemu Hrvate predstavljaju Dodikovi Hrvati, Bosićevi Hrvati…
Iz ovoga svega je jasno da, puno veća prava imaju manjine u Republici Hrvatskoj nego na papiru konstitutivan hrvatski narod u BiH. Nemamo pravo prema svom narodu šutjeti na ovakve pojave, a pogotovo nemamo pravo surađivati i držati svijeću takvoj politici, bilo u izvršnoj, bilo u zakonodavnoj vlasti u Republici Srpskoj, pa i u BiH.
Dok Daytonski mirovni sporazum nije niti u najmanjoj mjeri ispoštovan u dijelu koji se odnosi na obnovu i povratak Hrvata u Republiku Srpsku, ide se još dalje s derogiranjem prava Hrvata u Republici Srpskoj. Ugrožava se temeljno ustavno pravo da djeca uče materinji jezik, onemogućen je povratak Hrvata u RS, niti 20% porušenih stambenih kapaciteta nije obnovljeno, nije vraćena Crkvena imovina, nisu obnovljeni Crkveni objekti. Preko 200.000 Hrvata je živjelo u manjem entitetu BiH do rata, a danas ih je manje od 5.000.
Hrvatski blok zanima , ima li kraja ovakvoj politici, za koga ste glas dali na zadnjim izborima i jeli to stvarno vaš izbor , ako jeste teško da će vam itko čestitati na izboru …agonija se nastavlja..

HRVATSKI BLOK

Pogoci: 99

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.