Hrvatski blok BiH – Što nudimo i što nas zanima?

ORAŠJE – Hrvatski blok bosne i Hercegovine (HB BIH) je demokratska politička stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskog naroda i drugih građana BiH koji poštuju temeljna načela demokracije i drugih vrijednosti koje su u tradiciji hrvatskog naroda.

Područje djelovanja je cijela Bosna i Hecegovina što i ime govori jer BiH je jednako i hrvatski životni prostor.

HB BIH je odlučan u očuvanje BiH kao cjelovite i jedinstvene države svih konstutivnih naroda i ostalih u kojoj će hrvatski narod u zajednici s ostalim narodima osigurati svoju suverenost, jednakopravnost, konstutivnost i slobodu na čitavom teritoriju BiH.

HB BIH će se zalagati za poštivanje svih prava koja nam kao konstutivnom narodu pripdaju ne uskraćujući ista prava drugima.

Svjesni teškog političkog i gospodarstvenog trenutka u kojem se nalazi BiH i hrvatski narod u njoj mislimo da nam je moralna i domoljubna obaveza udružiti sve zdrave, napredne i domoljubne snage, da damo svoj doprinos u naporima da se položaj hrvatskog naroda popravi a samim tim i ukupna situacija u BiH.

Sadašnji predstavnici hrvatskog naroda, na svim nivoima vlasti bilo u Federaciji BiH, RS, ili na nivou BiH više nego očito su zanemarili preuzete obaveze u zaštiti interesa svog naroda i svoje države. Tu nebrigu najbolje vidimo u Bosanskoj Posavini a i šire…. Kad krenemo od Doboja, Dervente prolazeći kroz hrvatska područja i naselja do Brčkog, ono što dominira je pustoš, porušene, zapaljene i neobnovljene kuće, tek poneki novi krov ili obnovljena kuća iz koje će izaći umorni starci povratnici, željni susjeda kojih nema, kao što nema ni mladosti ni škola sa djecom. Ponegdje ćemo naići i na obnovljenu crkvu ili kapelicu ali kome zvone zvona kad nema tko da se odazove na misno slavlje?

Svjedoci smo da ima na tisuće zahtjeva za povratak i obnovu ali smo i svjedoci da naši predstavnici malo ili skoro ništa ne čine i nisu činili da bi imali masovniji povratak i obnovu. Ogromna sredstva su došla u BiH za obnovu i povratnike ali naši predstavnici nisu prepoznali potrebe svog naroda pa su se neka druga mjesta i sela obnavljala dok naša zgarišta i dalje stoje netaknuta. Svojim neradom i pasivnošću ali postoje sumnje i na nelegalne radnje, naši predstavnici su napravili nemjerljivu štetu svom narodu a time naštetili i svojoj državi koja je izgubila priliku za napredak i oporavak od ratnih stradanja, osta Bosna pusta…

Poneka obnovljena kuća u predizborno vrijeme ostavlja dojam kod neupućenih da aktivnosti ipak ima, kad vidimo kojim ritmom se obnavlja dolazimo do spoznaje da je potrebno više od jednog vijeka da bi došli do prihvatljivih brojki o obnovi.

HB BIH je siguran da još nisu iscrpljene mogućnosti za boljitak i napredak u poboljšanju života onih koji su se vratili i osiguranju boljih uvjeta za one koji će se tek vratiti. HB BIH vjeruje da ima ljude iz naroda koji prepoznaju sve njegove potrebe, koji će sve svoje sposobnosti usmjeriti da se stanje popravi i učini taj odlučan korak koji će povratiti nadu svima koji još uvjek sanjaju zavičaj i zgarište pretvoreno u novi dom.

Povratkom svih na svoje stvaramo pretpostavke za razvoj kraja a i države jer zadovoljan pojedinac stvara zajednicu zadovoljnih koji mogu pokrenuti pozitivne procese za razvoj kako svog kraja tako i BiH u cjelini.

Hrvatski Blok Bosne i Hercegovine je odlučan da bude pokretač svih pozitivnih procesa, naravno u suradnji sa svima koji teže ka istom cilju. ,,U tom smislu nudimo ruku suradnje svima koji mogu pomoći da ne zavlada ravnodušnost i apatija, dok nas zovu zgarišta naših domova, naša groblja, kosti naših predaka koji su u znoju i krvi kroz vijekove čuvali i branili svoje pravo na opstanak na svom pragu…

Hrvatski Blok BIH će sad i ubuduće učiniti sve da Bosanka Posavina i Bosna i Hrecegovina ponovo bude majka a ne maćeha hrvatskog naroda i da živimo u miru sa svim narodima koji je slično doživljavaju, navodi se u priopćenju stranke u nastajanju Hrvatskog bloka BiH.

Autor: Dnevno.ba

Pogoci: 77

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.