Hrvatski blok iz Bosne i Hercegovine poziva Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da pomogne Hrvate u BiH!

Nedovoljna sredstva u entitetskom proračunu su stalni problem povratnika Hrvata u RS! Zgrade za korisnike Kolektivnog centra i socijalno ugrožene za izbjegle srbe Ministartvo za izbjegle i raseljene u Banja Luci je izdvojilo iz proračuna 1.640.000 KM za izgradnju kolektivni centara u Modriči i Bosanskom Brodu, dok za povratnike Hrvate novaca nema.
Samo na području Modriče je raseljeno oko 9200 Hrvata i većina od njih nema uslove života za stanovanje. Ista situacija je i u drugim mjestima u manjem entitetu Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod po svim zakonima je ravnopravan i konstitutivan narod, ali problem nastaje kada trebamo ostvariti neka svoja osobna ili kolektivna prava. Pravo na dom, jezik, pravo na zaposlenje.
Nažalost Hrvati u manjem entitetu Bosne i Hercegovine imaju Ministra Hrvata za izbjegla i raseljena lica koji nikada i ništa nije uradio za Hrvate Banjalučke regije. Danas Hrvatska sela izgledaju kao što su izgledala i 2005 godine. Na području Kotor Varoši 10000 raseljenih Hrvata.
Odgovorna je i međunarodna zajednica i Hrvatska Vlada za loš povratak Hrvata u manji entitet BiH. Predsjedništvo Stranke Hrvatski blok poziva Hrvatsku Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da posjeti Hrvate u Hrvatskim selima u manjem entitetu BiH.  Sigurni smo da Predsjednica nije upoznata sa stvarnošću teške situacije u kojoj se nalazi Hrvati u entitetu RS.
Obzirom na činjenicu da je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma veća briga za Hrvate je hitno potrebna! U manjem entitetu Bosne i Hercegovine u navedeno Ministarstvo je predano više od 5000 zahtijeva za obnovu. Zahtijevi su predani i u Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske uz gotove realizirane projekte. Hrvati nikada nisu dobili obnove.
Hrvati uz svakodnevne probleme koje imaju sa obnovama imaju probleme sa prometnom infrastrukturom, elektrifikacijom, zaposlenjem, pravom na jezik.
Uz brojne probleme Hrvatski blok je spreman tražit  pomoć za Hrvateu svim institucijama!

Banja Luka 30,10,2017
Predsjedništvo HB

Pogoci: 287

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.