Hrvatski blok poziva Ministra Davora Čordaša da podnese ostavku!

Hrvatski blok poziva Institucije ,da ubrzaju obnovu srušenih kruća. Hrvata na području Kotor Varoši je do početak rata bilo deset tisuća (10000). Danas u cijeloj Općini Kotor Varoš živi (200) Hrvata.
„Kotor Varoški Hrvati koji žele da se vrate u ovaj grad u svoja sela su zapostavljeni“, zaključak je sastanka Hrvata povratnika u Kotor Varoš i onih koji se žele vratiti.

Na područje Kotor Varoši u više od dvadeset povratničkih naselja vratilo se oko 200 građana hrvatske nacionalnosti.
–  „Točne podatke o broju povratnika nema nitko. Problem je i komplet etnitet RS, gdje je prije rata živjelo više od 250.000 Hrvata. Danas ih je manje od 5000. Za loš povratak su odgovorne osobe koje skoro ništa nisu učinile za povratka Hrvata”. –  kaže Tomislav Čolić.

U ovom trenutku u etnitetu RS je registrovano više od 5000 zahtjeva Hrvatskih obitelji za obnovom kuća. –  –  “Osobno sam predao zahtjeve za obnovu 11 puta potpisao sam i ugovorne za obnovu ali materijala i kuću nikada nisam dobio. Upoznao sam Davora Čordaša Ministra za raseljene i izbjegla lica RS, Zvonku Milasa predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH.- kaže Čolić.

Mnogi Hrvati koji bi se željeli vratiti često stoje pred svojim kućama koje pružaju ovakav prizor, koji je i u centru grada još uvijek Kotor Varoška svakodnevica.
Osjećaju se prevarenim. Povratnici kažu da bi se vratili na svoje u Kotor Varoš. No, brojni su problemi.
„Kuća su porušene do kraja. Ništa nije obnovljeno! Objašnjenja, ni povratne informacije nikad nisam dobio na zatjeve za povratak, niti više znam koga pitati“ – govori Čolić.

Evo kako je konkretno izgledala ta prepiska:


———- Forwarded message ———-
From: Marko Malešević <marko.malesevic@duosz.hr>
Date: 2015-03-23 10:39 GMT+01:00
Subject: Isporuka materijal
To: “colictomislav@gmail.com” <colictomislav@gmail.com>

Poštovani,

U vremenskom periodu od 09-13 ožujka 2015. godine djelatnici Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje izvšili su terenski očevid nad objektima za koje je predviđena isporuka građevinsko materijala za popravak ili izgradnju obiteljske kuće u BIH temeljem potpisanog Ugovora.
Među objektima koji nad kojim je napravljen terenski očevid nalazi se i Vaš objekt. Uočeno je kako ste izvršili dio radova na predmetnoj lokaciji o svome trošku.
Ovim putem Vas molim da nam dostavite podatke o osobi koja bi mogla preuzeti preostali građevinski materijal budući po našim saznanjima trenutno boravite u Austriji. Isto tako napominjem kako je početak isporuke predviđen za otprilike 2-3 mjeseca.

S poštovanjem
Marko Malešević


Čekamo 25 godina na povratak !
Hrvatski bloka smatra da je bilo je sredstava za povratak, no nije bilo političke volje da se bosanski Hrvati  vraćaju kućama. Danas je, kako naglašavaju, situacija obrnuta. Volje za povratak u i te kako ima, ali nedostaje sredstava.

Dok Ministar izdvaja milione za obnovu, Hrvati još čekaju!
Sredstva za povratak Hrvata u RS ,Davor Čordaš se pravda da je uložio milione dok Hrvati još čekaju,vrjeme je da Ministar podnese ostavku zbog loše brige za povratak Hrvata .
Tomislav Čolić ističe da se hrvatski povratnici osjećaju prevarenim od vlasti, jer im dvadeseta i više godina obećavaju jedno te isto, a ništa ne bude ispunjeno.
–  „Nema velike zainteresovanosti od strane vlasti da razgovara s povratnicima! Ne moraju oni nešto posebno nuditi tim povratnicima koji su ostali bez svojih kuća, kojima je imovina uništena. Ali, mogla se pokazati bar dobra volja. Da se vidi šta se može uraditi“. –  kaže Čolić.

I Predsjednik RS Milorad Dodik je u više navrata je istakao da se Hrvatima treba obnoviti domove, ali obećanja se sporo realizuju.

Pogoci: 506

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.