Krov nad glavom čeka Mara Čičak povratnica u Derventi

DERVENTA – Derventski Hrvati koji žele da se vrate u ovaj grad i poprave svoje porušene domove potpuno su diskriminisani i zapostavljeni, zaključeno je na sastanku  Hrvatskog bloka BiH

Predsjednik Hrvatskog bloka BiH podružnica Derventa Marko Čičak  rekao je da će Hrvatski blok tražiti da se diskriminacija Hrvata u Derventi zaustavi i da sredstva koja su namijenjena za povratak budu usmjerena u te svrhe.

 

Čičak  je dodao da će od svih međunarodnih organizacija i ambasada u BiH tražiti da se zaustavi diskriminacija ovih ljudi i da konačno dobiju sredstva za popravak svojih kuća.

Mara Čičak, ogorčena je odnosom vlasti prema povratnicima jer više od 3 godine bezuspješno moli za popravku svoje kuće u Brezicima.

 

“Tri godine spavam u podrumu i ne mogu dobiti donaciju, kucala sam na sva vrata, predavala papire, ali uzalud. Ne znam šta trebam uraditi da mi se kuća obnovi”, rekla je Mara.

Želimo obnovit  svoju kuću i nastaviti stari život, ali nam je to onemogućeno”, rekla je Mara Čičak, pozivajući sve nivoe vlasti i međunarodne organizacije da pomognu ljudima koji se žele vratiti u svoje domove.

 

Na području Dervente ima još oko 95% ne obnovljenih hrvatskih kuća, za čiju se obnovu donacije čekaju više od 25 godina.Obnove kuća i stambeno zbrinjavanje odvijaju se presporo, u entitetskim proračunima sve je manje novca za tu namjenu, a posljednja šansa za rješavanje stambenoga pitanja tisuće izbjeglih povratnika Hrvata.Predstavnici Hrvatskog bloka BiH obišli su povodom  Uskrsa  Derventska sela i povratničke obitelji . Kako bi na terenu vidjeli s kakvim se problemima suočavaju povratnici i kakva je dinamika rješavanja njihova stambenog zbrinjavanja. Stambeno zbrinjavanje ide sporo, pozivamo institucije da se pokrenu, i vide to zadnjom šansom da se osiguraju trajna rješenja za sve izbjeglice i povratnike na prostoru Posavine-kazao je Predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine Francisko Brdarić

Deventa 22.04.2019

Pogoci: 406

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.