Nećemo podržat člana predsjedništva koji ne zastupa interese Hrvata u BiH

Spremni smo podržati kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kandidata koji će radit u interesu svih Hrvata u BiH.

Već nam je poznato da će se kandidirat Jerko Ivanković, Slavko Kukić, Dijana Zelenika ili netko iz HDZ BiH. Smatramo odličnim kandidatom koji se može oduprijeti trenutnoj politici.
Hrvatski predstavnici u vlasti na svim razinama , entitetskim i državnim gotovo da ništa ne rade u iseljavanju stanovništva u inozemstvo.
Više od 20 godina je prošlo od protjerivanja Hrvata u entitetu RS. Povezana politika između HDZ BiH i SNSD je dovela hrvatski narod u entitetu RS na 6% stanovništva.
Statistike kazuju da je u Bosni i Hercegovini prije rata (1992-1995) bilo oko 835.000 katolika, velikom većinom Hrvata, a prema najnovijim podacima krajem 2011. ih je bilo oko 441.500. U odnosu na predratno stanje, trenutno ih je manje za 394.000.  Posljedica je to tzv. “etničkog čiš­ćenja” ili protjerivanja katolika i Hrvata, osobito iz Republike Srpske, provedenog tijekom i naročito pri kraju rata. Na područjima općina Banje Luke, Bosanske Gradiške, Kotor Varoša, Laktaša, Ljubije, Mrkonjić Grada i Prijedora godine 1991. bilo je 43.460 Hrvata. Tome broju bi svakako trebalo dodati još barem 5-6 tisuća, od ukupno 35.703 onih koji su se te godine u popisu stanovništva izjasnili kao Jugoslaveni, a bili su Hrvati. Godine 1999. u navedenim općinama bilo je Hrvata katolika 6.105, a izumiranjem taj se broj još smanjio, i krajem 2011. bilo ih je svega 4.874.
U bližoj okolici sjeverozapadno od Banje Luke, nekad pretežito naseljenoj katolicima i Hrvatima, i na kojoj se prostiru katoličke župe Petrićevac, Budžak, Marija Zvijezda (trapisti), Motike, Trn, Barlovci, Ivanjska i Šimići, od predratnih 23.278 katolika, krajem 2011. godine bilo ih je svega 1.536!
.
Neznatan povratak prognanika u Republiku Srpsku. Očekivanja da bi poslije sklapanja Daytonskog okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim osobama (Aneks 7) moglo doći do povratka izbjeglica i prognanika svojim kućama, nisu se ostvarila.

Hrvatski blok BiH će podržati kandidat koji će zastupati interese za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji neće razlikovat Hrvate u Hercegovini, srednjoj Bosni ili Posavini!

Hrvatski blok BiH
Predsjednik Francisko Brdarić

Pogoci: 277

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.