O sustavnom progonu Hrvata Garevca,Donji Kladara i Čardaka nitko iz HDZ i HNS ne priča

 Štete koje mogu nastati izgradnjom autoputa su neprocjenjive za mještane Garevca,Donji Kladara i Čardaka .Nije prvi put da Hrvatski blok upozorava na svakodnevne i  nemoguće uvjeta života, Hrvata iz Bosanske Posavine,za težak život Hrvata koji su se vratili u Republiku Srpsku,  odgovorni su kako domaći tako i hrvatski političari i njihovo nedovoljno zalaganje.

 Već deset dana ,se osvrćemo na situaciju u kojoj se ponovno nalaze povratnici Garevca,Donji Kladara i Čardaka, koji su brojčano gledajući, najveće žrtve rata u BiH, do sada nisu dobili pažnju Dragana Čovića i HNS  unatoč  tome da izgradnjom autoputa njihovi domovi zauvijek nestaju.

Izgradnjom  trase autoceste Vukosavlje-Brčko, Brčko – Rača kroz naselja Garevac, D. Kladare i Čardak je neprihvatljiva

Oglas koji se 27. rujna pojavio na službenoj  stranici općine Modriča kojim se obavještava javnost i vlasnici nepokretnosti da se plan parcelacije za autoput i plinovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača na teritoriju općine Modriča i nacrt izvještaja o strateškoj procjeni utjecaja na životnu sredinu izlaže na uvid svaki radni dan od 27. rujna do 12. listopada 2019. godine u vremenu od 8,00 do 15,00 sati. Za one malobrojne koji su uopće shvatili da se predložena trasa autoputa odnosi uglavnom na njih (sela Garevac, Čardak i D. Kladari) . Nigdje se u tom oglasu ne spominju mjesta kroz čije središte prolazi predložena trasa autoputa. Hrvatski blok je prvi obavijestio mještane da se sprema opasan plan.

Pokušaj da od predstavnika lokalnih vlasti i političkih predstavnika hrvatskog naroda dobije se neki odgovor na pitanja: kako je moguće da se na uvid daje i poziva vlasnike nekretnina na ovaj način i da je sve organizirano po skraćenom postupku nitko nije znao odgovor.Nije znao odgovor  sinoć u Garevcu niti dopredsjednik Josip Jerković.

Posavski Hrvati  nikada nisu privukli pažnju javnosti, a nažalost niti političara  HDZ i HNS,kako domaćih tako i Hrvatskih.

U kontekstu šireg poduhvata izgradnjom autoputa kroz naseljena sela je pak priča za sebe; o progonima i stradanjima Hrvata Garevca se mnogo  govorilo, a karakteristika je plansko protjerivanje. Vrijedno je spomenuti  da je Garevac preživio  1945 i 1992  godinu ali ovaj projekat je planski.Mještani  iz tri sela  nemaju ništa protiv izgradnje autocesta,podržavamo svaki razvojni projekt i svaki projekt koji će doprinijeti miru i prosperitetu , ali trasa koja je predložena preko tri najveća sela u Bosanskoj Posavini nije ništa od toga. Posljedice izgradnje predložene trase autoputa i plinovoda preko ovih sela bit će puno gore nego posljedice iz 1992 i 1945. godine. Onaj koji je sudjelovao u izradi projektne dokumentacije za ovaj dio trase ruši naše snove.

Tvrdimo da je politička borba za bolji život Hrvata, samo deklarativna sa jučer održanim sastankom  sa mještanima Garevca, HDZ je pokazao pravo lice.

Odlučna reakcija domaćih predstavnika HDZ Modriča i predstavnika HDZ BiH i HNS je izostala i kada je u pitanju nacrt sporne trase autoputa kroz tri mz općine Modriča.

Hrvatski blok  Modriča poziva mještane da se okupimo svi  u četvrtak 10.10.2019 godine u 13h,kako bih predali žalbe na sadašnji nacrt autoputa.

 

 

 

Pogoci: 788

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.