Položeni vijenci, zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Kolibama i Odžaku

Položeni vijenci, zapaljene svijeće kod spomenika poginulim  braniteljima 101 i 102 brigade u prigodi  zahvalnosti

Odžak  – Kolibe Povodom Dana  zahvalnosti te Dana branitelja  101 i 102 brigade kod spomen obilježje poginulim hrvatskim i bošnjačkim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje koji su svoje živote utkali za neovisnu i slobodnu Bosnu i  Hercegovinu .

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Hrvatskog bloka BiH  predvođeno predsjednikom  Franciskom Brdarićem, gradski predstavnicima, predstavnici vojske, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnicima vlasti i dr.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predstavnici udruge HVO

Sjećamo si i prisjećamo vremena kada je u toku rata kroz brigadu  prošlo oko 3.500 boraca. Poginula su 144 branitelja, 4 branitelja su umrla zbog teških ratnih uvjeta. Ranjeno je 500 boraca od kojih je 315 trajnih invalida. Na spomeniku su uklesana imena naših poginulih suboraca, onih najhrabriji sinova Posavine koje su u to vrijeme  sa ovih prostora imala 102. brigada iz Odžaka.

formiranjem 101 i 102.  brigadu HVO dana, 16 i 17, travnja 1992 godine brigade su sudjelovala u obrani Posavine i taj dan već punih 27 godina slavimo kao dan brigade.

Stoga hvala  braniteljima, hvala vama roditeljima, ovo je Dan sjećanja, Dan ponosa, Dan branitelja, rekla je predsjednica podružnice Hrvatskog bloka Bosanski Brod Anica Jozić

Dopredsjednica Hrvatskog bloka Ana Križan rekla je kako puno toga i gotovo sve govore riječi Dani  zahvalnosti i Dani branitelja.

Te nas riječi podsjećaju da ne smijemo zaboraviti slavnu povijest, a posebno ne smijemo zaboraviti majke, očeve, djecu onih koji su bili spremni dati ono najviše, svoj život kako bi mi danas mogli stajati ovdje. Ali, isto tako imamo i obvezu upravo zbog njih stvarati Bosnu i Hercegovinu onakvu kakvu su je oni i mi sanjali – da bude dobra, kvalitetna, da se u njoj može živjeti onako kako su oni zamišljali. Imamo priliku, imamo znanje, ali samo jedinstvom možemo to postići.

Mi svi ostali moramo biti spremni, spremni nastaviti borbu za boljitak Bosne i Hercegovine. Moramo svojoj djeci omogućiti da se nikada više ne moraju bojati rata već da svoje snage i sposobnosti usmjere u znanje u bolju budućnost i kvalitetniji život na ovim prostorima, uz trajni osjećaj ponosa i slave zbog onih koji su za to dali živote – istakao je predsjednik Hrvatskog bloka BiH ,Francisko Brdarić.

Nakon polaganja vijenaca služeno je svečano misno  slavlje

Hrvatski blok BiH 17-04.2019

Pogoci: 267

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.