Problema ima, ulaganja nema za Hrvatska naselja u Modriči

Velika većina izbjeglih hrvatske nacionalnosti nije se vratila u Modriču.

Prema popisu iz 1991. godine u Modriči je živjelo  9805 Hrvata.

Oni koji su se vratili uglavnom su starije životne dobi . Razloge neuspjeha povratka hrvatskih izbjeglica treba tražiti u  opstrukcijama.

Prema procjeni sadašnjeg stanja povratka  broj Hrvata u Modriči smanjit će se ispod 1,0% od ukupnog stanovništva, što je na početku devedesetih godina prošlog stoljeća od strane nekih vodećih  političara i postavljeno za politički cilj.

Modriča je  do 1991. godine  sa većinskim stanovništvom hrvatskim imala 11 naselja.

Donji Kladari,Gornji Kladari,Garevac,Čardak,Živkovo Polje,Riječani,Kužnjača,Dobrinja,Oteža,Dobra Voda i Botajica u kojoj su Hrvati živjeli.

 

Broj katolika župe Garevac:

1973 godine je bilo 2500 stanovnika

1991 godine je bio 2943 stanovnika

2001 godine 52 stanovnika

2014 godine 164 stanovnika

Stanovništvo se osjeća izdano od političara i politike koja predstavlja Hrvate u Modriči i RS,da broj Hrvata  na području Garevca  je katastrofalan .

Broj Hrvata za 30 godina je  smanjen za 2790 u Garevcu.

Problema ima, ulaganja nema

Ove godine proračunom Općine Modriče nije predviđeno nikakvo ulaganje u MZ gdje su Hrvati bili većina,  predstavnici MZ kažu da ima puno problema s kojima se mještani susreću.

Predsjednik  Hrvatskog bloka Francisko Brdarić kaže da prema usvojenom “PROGRAMU” Kapitalnih ulaganja na području općine Modriča za 2020 godinu.Fotografija Jovana Mišića.

Fotografija Jovana Mišića.Fotografija Jovana Mišića.

Nema nikakvih ulaganja u MZ gdje su Hrvati bili većinsko stanovništvo, te da se nada kako će se to promijeniti na jednom od sljedećih financijskih rebalansa Grada.
Brdarić smatra da su za MZ gdje su Hrvati u većinskom stanovništu prijeko potrebna putna infrakstruktura za Kladare,dio Kužnjače,i dio Botajice gdje žive Hrvati.

Vodovod , kanalizacija

Jedan od najvećih problema mještana  MZ  Garevac,Kladara,Čardaka,Kužnjače je što nemaju vodovod i kanalizaciju.
Davno je započeta priča, koja se još uvijek nije realizirala te  i dalje piju vodu iz svojih bunara, a kanalizaciju nemaju.
Nedavno nam je urađena analiza vode na nekoliko mjesta i tri puta za redom je bila bakteriološki neispravna.  Pretpostavljamo da nam je voda koju pijemo neispravna, kaže Brdarić.

Nepojmljivo je da se kod nas asfaltira svake 40 godine,  po jedna ulica, Brdarić kaže  i dodaje da je posljednje asfaltiranje bilo u Kuznjači na kojoj je nešto uradito .

Osim asfaltiranih puteva, svim MZ gdje su Hrvati u većinskom stanovništvu nedostaju i obnove kuća,kulturni domovi,rasvjeta,dućani i pošte .
Mi ćemo se zalagati za integraciju Hrvatskih sela u Bosni i Hercegovini,nadam se da će biti razumnih ljudi koji shvaćaju potrebe  svih mještana.

U prošlosti puno je toga ružno se desilo,za rješenje problema potrebno je ljudima omogućit da uz struju imaju osnovne preduvjete za život.

Hrvatski blok Modriča

26.02.2020 godine

Pogoci: 768

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.