RAZUMJETI POSAVINU

Posavski čovjek je oduvijek bio radišan i marljiv. Svojim trudom i neopisivom upornošću je obrađivao široka polja, koja mu je Bog unaprijed darovao, a preci naknadno za njega sačuvali. Tim plodovima je podizao obitelj, pomagao potrebite, ali i međusobnom razmjenom i podrškom, održavao veze i prijateljstva sa svim svojim susjedima, bilo koje vjere i narodnosti. Samo tako je mogao i preživjeti i živjeti.

Posavcu pored zdravog odgoja i sama njegova marljivost nalaže biti u dobrim odnosima sa svima. U intimnom ozračju vlastitoga doma i obitelji, on je oduvijek njegovao svoju vjeru, običaje i narodni identitet, a sve zajedno opet znao živjeti i s drugima oko sebe. Samo onaj tko razumije svu snagu ovih stvarnosti, može razumjeti Posavinu i njene ljude.

Osjećati i živjeti svoje, a dopustiti i drugome jednako pa onda zajedno do kruha i blagostanja, to je glavno obilježje iskonskog posavskog čovjeka. Biti odan svome, a širok i otvoren poput posavskih oranica za susjeda i prijatelja, za druga i jarana, za raznolikost – to znači RAZUMJETI POSAVINU.

Idemo i mi naučiti od naših starih i prisvojiti sve ono što su radili odgovorno i dobro. Idemo svi pokušati RAZUMJETI POSAVINU.

Pogoci: 99

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.