Stradanje Hrvata u Posavini su ostala nepoznata

Mi jako dobro znamo kroz šta smo prošli.  Događaji u Posavini 1992 godine, uključujući progon Hrvata iz Bosanskog Broda,Dervente,Doboja,Modriče,Pećnika,Odžaka, Bosanskog Šamca,pomno popisanih svih sela  Hrvatskih izvršena po naredbi Srpskih vlasti , izvan su fokusa hrvatske javnosti i hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj!

U mnoštvu nesreća, ljudskih patnji i gubitaka što ih je donio rat u Bosni i Hercegovini javnosti su ostala uglavnom nepoznata stradanja Hrvata i Bošnjaka 1992. I prve izbjeglička kolona sa prostora Posavine, koju je činilo hrvatsko stanovništvo iz Bosanskog Šamca,Modriče i na koju su se, nakon samo nekoliko dana, nadovezale izbjegličke kolone Hrvata iz svih gradova . Pretpostavlja se da je u tom egzodusu, koji se odvijao na mahove i ukupno trajao dva mjeseca, svoje kuće napustilo oko 170.000 Hrvata sa područja današnjeg entiteta RS. I nakon 27 godina Izbjeglištva Hrvati iz Posavine čekaju povratak i obnove .

Zbog straha hrvatskog stanovništva u  samo dva dana rijeku savu su prešli stanovnici  iz 5 hrvatskih sela.

Koraće, Novo Selo, Kričanovo, Kolibe Donje, Brusnica i jedan broj njih iz još 15 sela iz Dervente i Doboja. Inače, sa područja Bosanskog Broda 1992 godine u periodu 03.ožujka.’92.- 06.listopada.’92 je poginulo 426 osoba hrvatske nacionalnosti. Koliko su rat i egzodus na ovom prostoru ostavili katastrofalne demografske posljedice najviše govori podatak da je se vratilo svega 50 hrvata u dva sela. 

Većina mještana krenula je iz  Posavine, u izbjeglištvo . Za  ratne zločine nitko nije odgovarao, a istražni postupci još su uvijek, nakon 27 godina, u toku.

Rušenje,stradanje i izbjeglištvo su mi slike stalno pred očima,kazao je Petar Guberac iz Koraća.

– Na djelu je bilo stvaranje straha i psihoze, što je kulminiralo u ožujku 1992., kada su ubijen prvi Hrvati. Bilo je to vrijeme kada je sa jedne strane kretala kolona hrvatskih izbjeglica iz Posavine prema Hrvatskoj, dok su sa druge strane  grupe naoružanih Srba  počinile stravičan ratni zločin  nad Hrvatima.

Riječi razuma nije bilo,pljuštale su samo provokacije i granate.   Za povratak Hrvata  nije bilo nade ni nakon Daytonskog sporazuma . 

Entitet RS je uz to umjesto povratka domicilnog, hrvatskog stanovništva, poticala doseljavanje srba iz srednje Bosne i Drvara.

– Ponegdje su obnovljeni zidovi, ali ne i život. Jedini uspjeh ovdje je preživjeti. Život je pao ispod svake razine ljudskog dostojanstva. U ove krajeve najčešće dolaze mrtvačka kola . Umiru ljudi koji su se prije dvadeset godina vratili na spaljeno tlo i ponovno posijali sjeme života, no ono nije urodilo plodom – govori Anica Jozić.

U našim velikim i nekada bogatim selima na prste jedne ruke mogu se prebrojiti ljudi. Kada putujete kroz njih, možete izbrojiti više lisica nego ljudi. Održivog povratka nikada nije bilo. Srpska sela imaju obnovljenu infrastrukturu, kuće i gospodarske objekte, dok je u hrvatskim selima tragove rata i stradanja pokrilo bujno raslinje, koje s pojavom prvih mrazeva otkriva blisku prošlost ovog kraja – kazao je Predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarić.

– Nekada je ovo selo imalo sve, danas je bez sadržaja i bez ljudi. Jedini događaji su sahrane. Čim netko umre, umire i ta kuća, sklapaju se žaluzine i kuća se zaključava. Strah me bolesti, kako ću završiti, vidim primjere drugih – govori  Jozić

Posavina je područje očišćeno od  Hrvata. Netko hoće da se ovdje ugasi  baš svaki dah života.

04.03.2019     Hrvatski blok Bosanski Brod

 

Pogoci: 1111

One comment

  1. Gospodine Francisko pišeš o onome što hrvatski zvaničnici ne vole čuti niti o tom pisati. Koalicija HDZ-A sa SNSD-OM ne dozvoljava takve priče. Mediji iz Rs-a mogu pisati svoju istinu o ratu, a hrvatima je to u RS-u uskraćeno, jer kažu:ne postoje dvijre istine o istom događaju. Takvi članci smetaju počasnom hrvatskom doktoru Draganu Čoviću.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.