Tisuće hrvatskih prognanika se još nije vratilo kući!

Ni 26 godina nakon što su usljed ratnih zbivanja bili prinuđeni napustiti svoje domove, hiljade porodica hrvatskih prognanika nisu se vratili u svoja prijeratna mjesta. U poluporušenim selima bez adekvatne infrastrukture danas živi tek poneki stariji povratnik. U većini sela, poput Botajice u modričkoj opštini danas ne živi niko. Nekoliko kuća, do kojih se uništenim putem teško može doći, prijeratni stanovnici sela su obnovili sami.

Botajica, selo kod Modriče. Do porušene kuće Ive Bilića koja na obnovu čeka 26 godina ekipa FTV-a se probija putem koji je odavno zarastao u korov.

„92. godine napustili smo ovo dvorište i lutajući po svijetu mislili smo da će biti povratka. Na žalost, povratak se nije dogodio. 2009. pokušali smo sami to uzeti u svoje ruke da organiziramo selo“, kaže Ivo Bilić, Slatina, Hrvatska.

Iako je rođen u Hrvatskoj desetak godina nakon što mu je porodica prognana iz Modriče, Ivin sin Ivan ne zaboravlja zavičaj svojih roditelja.

„Ja sam tu u mjesecu dva puta. Kada tu dođem srce mi zaigra ludo. Ne znam da li da suzu kanem ili da se nasmijem. Ne znam, smiješno mi je to što nemamo ni puta, nije nam ni kuća obnovljena. Htio bih se tu vratiti. Volim ovu zemlju, ovo nebo, ovaj zrak“, kaže Ivan Bilić, Slatina, Hrvatska.

U Botajici su prije rata živjele 33 hrvatske porodice sa 117 žitelja. Do danas se ovdje niko nije vratio. Devet kuća mještani su obnovili sami, a putem svog udruženja sakupili su novac za sanaciju makadamskog puta kojeg su obilne kiše ponovo uništile.  Nije bolja situacija ni u drugim selima modričke opštine koja su prije rata naseljavali Hrvati. U Garevac se od prijeratnih 2.750 stanovnika hrvatske nacionalnosti do danas vratilo samo 90. Svi su, uglavnom sami obnovili svoje kuće.

„Za povratak nije potreban samo krov nad glavom. Naravno, to je prvo što treba da se napravi, ali i infrastruktura i zapošljenje, trebalo bi biti bolje“, kaže Ana Križan, povratnica u Garevac kod Modriče.

U Botajici je vlast jedino pomogla u ponovnoj elektrifikaciji sela. Crkvu su Botajičani, takodje obnovili sami. 26 godina poslije, zahvaljujući pomoći Federalnog ministarstva za raseljene osobe i  izbjeglice, prva kuća i u Botajici će biti obnovljena.

„Prvi projekti koji će biti ove godine realizirani biće za selo Botajicu, sela Bosanskog Broda i sela općine Doboj“, rekao je Francisko Brdarić, predsjednik Udruge za održivi povratak i razvoj u Bosansku Posavinu.

Ukupno će putem Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice na ovom području biti realizirnao 26 projekata održivog povratka.

Kompletan prilog pogledajte i na našem oficijelnom YouTube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=oLYlwKOfelc

Pogoci: 265

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.