Tražimo stav ministarstva i institucija Bosne i Hercegovine, zašto Hrvatima katolicima na području Modriče, Vukosavlja, Broda i Doboja nije odobren niti jedan ugovor za obnovu kuća po konačnoj rang listi 2022/23


Jedino se kod nas u Bosni i Hercegovini ne smije ni pisnuti, a kamoli priznati da su Hrvati diskriminirani na području Posavine i Republike Srpske, .
Tko opet zabrani, je li opet neki Tito?
Nakon što su nas raselili iz Bosne i Hercegovine,
dugotrajan proces povratak Hrvata katolika , ipak nije bio uspješan, jer prema popisu stanovništva, danas u entitetu Republika Srpska živi oko 1 % katolika, urgencija za obnovu poslana svim institucijama u Bosni i Hercegovini, premijeru Nerminu Nikšiću, ministru Nerinu Dizdaru, ministru Vojinu Mijatoviću, ministru Sevlidu Hurtiću, ambasadama Njemačke, Švedske, Britanije, Austrije, Amerike u Bosni i Hercegovini, OHR u, i OSCE – u, predstavnicima institucija Republike Hrvatske.
Nažalost Hrvati su i danas, nepoželjni do te mjere da vladajuće strukture ne žele niti utvrditi zašto se Hrvatima katolicima osporava pravo na obnovu u Posavini, pravo na jezik, pravo na posao u institucijama, pravo na projektima infrastrukture.
Kao da vrijeme komunizma i dalje traje.
Dosadašnje su vlasti, uz prešutnu potporu naših takozvanih predstavnika iz dva hdz Bosne i Hercegovine , potpuno ignorirale raseljene katolike sa područja entiteta Republika Srpska , iako se diče našim ljudima, pokazuju svoje licemjerje.
Pitanju Hrvata katolika sa područja Posavine, Teslića, Kotor Varoši, Gradiške i Banja Luke treba pristupiti na isti način kao i prema svim drugim zajednicama.
Za podržati je sve kojima će istina, a ne politikantski interesi, biti jedino načelo djelovanja.
Veseli me što su brojni čelnici katoličke crkve shvatili da je broj katolika u entitetu Republika Srpska 1%!
Na sramotu institucija Bosne i Hercegovine koje se zalažu za Europu, a broj katolika u entitetu Republika Srpska 1%.
Samo istina i usklađeni odnosi katolika, uvjeti su željenog sklada i mirnog života svih naših građana. Pozivamo nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice da odobre ugovore za obnovu kuća na području Modriče, Dervente, Broda, Šamca, Vukosavlja, Teslića, Kotor Varoši, Banja Luke i Doboja. Podsjećamo još jednom kako je naše inzistiranje da se odobre ugovori barem za građevinski materijal, obzirom da do kraja javnog poziva ostaje nešto više od mjesec dana. Isto tako podsjećamo da na području općine Modriča, Vukosavlja, Doboja i Broda nije odobren niti jedan ugovor iz javnog poziva za period 2022 /2023 godinu za Hrvate katolike koji su na rang listi ministarstva.

Doboj, 06.09.2023 godine

S poštovanjem

Predsjednik Hrvatskog bloka
Bosne i Hercegovine

Francisko Brdarić

Pogoci: 175

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.