Tražit ćemo reviziju obnova za Hrvate u entitetu RS.

Derventa – Obnova kuća Hrvata povratnika u entitetu Republika Srpska ide veoma sporo, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine (HB) Francisko Brdarić na upućenim “urgencijama u rješavanju aktuelnih pitanja” u mjestima Derventa, Modriča, Vukosavlje, Brod, Šamac, Teslić, Kotor Varoš, Banja Luka i Doboj

Izrazivši nezadovoljstvo zbog spore obnove kuća, Brdarić je naglasio i da je, kako je rekao, uputio urgenciju Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice u Sarajevu, ministru Nerinu Dizdaru , Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Sarajevu, ministru Sevlidu Hurtiću , Vladi Federacije Bosne i Hercegovine premijer Nerminu Nikšiću i ministru Vojinu Mijatoviću , Podpredsjedniku entiteta RS, OHR i OSCE u Bosni i Hercegovini, Američkoj, Britanskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austrijskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini,instucijama Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Hrvatskom saboru i uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Ne obnavljaju se kuće po javnom pozivu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice za period 2022 /23 godinu za Hrvate u Doboju, Modriči, Vukosavlju i Brodu. Na javni poziv za područje Doboja apliciralo je 19 Hrvata, za područje Modriče 5 Hrvata, za područje Vukosavlja 2 Hrvata za područje Dervente 57 Hrvata , a za samo dva Hrvata sa područja Dervente je potpisan ugovor o dodjeli građevinskoga materijala.

Hrvatski blok Bosne i Hercegovine je izrazio nezadovoljstvo jer u Modriči, Doboju, Vukosavlju, Brodu u poslednjih godinu dana nijedna kuća nije obnovljena.Slično stanje je u Tesliću, Šamcu, Banja Luci i Kotor Varoši.
Kada se otklone svi administrativni problemi povratka i kada uvjeti povratka budu transparentni bez dva kriterija

onda ćemo tek moći reći da povratnici imaju mogućnost slobodno odlučiti hoće li se ili ne vratiti,

te ćemo tada moći vidjeti koliki je stvarni intres za povratak. Što se tiče bosanskih Hrvata koji su
sada u Hrvatskoj točno je da je veliki broj njih zaintresiran za povratak u Bosnu i Hercegovinu .
Njihov povratak u BiH je na instuticijama Bosne i Hercegovine koje su postavile na javnim pozivima dva kriterija, jedan osnovni i jedan posebni kriteriji u kojem se nalaze većinski Bošnjaci . Treba istaknuti da u odnosima prema Hrvatima i dalje postoje mnogobrojna nerješena pitanja kao što su pitanja raseljenih i nestalih, pitanja infrastrukture i projekata za poljoprivredu. Hrvatski blok Bosne i Hercegovine tražit će reviziju za javni poziv 2022/23 godinu,po pitanju obnova kuća i infrastrukturnih projekata aplicirani u Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

I to za područje općine Modriča u mjesnim zajednicama Kladari
Donji,Kužnjača,Botajica,Riječani,Čardak,Garevac i Dobra Voda. Apliciralo pet Hrvata, nije odobren niti jedan ugovor po javnom pozivu za 2022/2023 godinu. Za 7 Bošnjaka u Modriči je potpisan ugovor po posebnom kriteriju a za Hrvate niti jedan!

Sa područja Dervente, Ljupljanica, Bijelo Brdo,Begluci,Modran,Gornji
Božinci,Gornja Ljupljanica ,Kuljenovci, Mišinci,Velika Bukovica,Donji
Višnjik,Živinice ,Tetima i Božinci. Apliciralo 57 Hrvata odobreno za samo dva Hrvata.

Sa područja Doboja, Foča, Veliki Prnjavor, Johovac, Komarica. Apliciralo 19 Hrvata niti jedna kuća nije odobrena po javnom pozivu 2022/23

Sa područja Vukosavlja Pećnik. Apliciralo dva Hrvata nije odobren niti jedan ugovor za 2022/23

Sa područja Broda ,Koraće,Grk,Novo selo,Kolibe. Apliciralo dva Hrvata jedan ugovor poništen i jedan na preliminarnoj listi skinut.

Pogoci: 203

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.