Usprkos činjenicama i potrebama povratnika Hrvata u RS. Vlasti u entitetu RS su limitirajući faktor kada se radi o brzini provedbe pojedinih projekata. 

 

Poznati ste po obnovama i rekonstrukciji kuća povratnika na području Bosanske Posavine. 

– Osnivanjem stranke Hrvatskog bloka BiH  2017 godine, naša prioritetna su tri glavna cilja:

-Završiti popravak i obnovu oštećenih kuća.

– Omogućiti  reintegraciju povratnika uključujući oživljavanje održivog povratka.

– Pomoć  otvaranju radnih mjesta za povratnike u ratom stradalim područjima.

Koji su najvažniji projekti  koji su realizirani u periodu dvije godine?

–  Zadovoljan sam što je moja ekipa uspjela učiniti u dvije godine  više  od 100 projekata, posebno je bitno istaknuti da pri ostvarenju zacrtanih ciljeva nismo niti na jednoj funkciji u vlasti .

Do kraja ove godine završavaju se građevinski radovi  i nastavljamo u  svibnju  2020 godine.

 Gdje je otišao novac namijenjen za obnovu i rekonstrukciju kuća povratnika?

Umjesto obnove  kuća  povratnika ili financiranja projekata zapošljavanja, novac je uložen u obnovu  praznih školskih objekata,praznih kulturnih domova. Zabrinjavajuće je to što se niko u ovoj zemlji ne želi baviti procesuiranjem onih koji su zloupotrijebili ovlasti i suprotno zakonu nenamjenski su od 2004 godine  za održivost povratka i  djelovanjem potrošili  milionima  KM.

Povratak je proces koji najdirektnije ruši rezultate rata, i kao takav je jedini istinski reintegrirajući faktor u BiH od kojeg zavisi i opstojnost naše zemlje. To znači: Što manje povratka, manje i BiH.

U  Derventu se vratilo dva posto hrvata, ista je priča i s Bošnjacima.Župa Plehan je brojala 23 sela, danas ima samo 75 vjernika. Ista stvar je i u Modriči ,Šamcu,Doboju,Brodu

 G.Brdariću polovica prvog mandata je iza Vas u Hrvatskom bloku – kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali ?

– Na pola smo puta, ali ja sam zadovoljan kako napredujemo. Cilj je isti, kao i na početku, pružiti povratnicima u entitetu RS  što  zaslužuju.

Imamo dobru suradnju sa Federalnim ministarstvom za raseljena i izbjegla lica BiH. Zajedno nam je cilj  učiniti Posavinu  po mjeri svakog stanovnika, mjestom napretka, rasta i razvoja,istaknuo je predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarić

 

 

 

 

Pogoci: 242

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.