Otkud sada pozivi na ‘složnost’ Hrvata?

Ustav Bosne i Hercegovine, preciznije Član 4. Ustava kaže da se državni „Dom naroda sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba)“. Jasno je, dakle, da se bez Hrvata ne može formirati državna vlast u Bosni i Hercegovini, uostalom kao ni bez Srba i Bošnjaka.
Etnička zastupljenost zagarantirana je Ustavom i u nižim nivoima vlasti (Dom naroda Parlamenta FBiH).
“U manjem entitetu ćemo i dalje imati predstavnike koje će neko drugi birati”
To je, dakle, ustavna i zakonska kategorija, a ne stvar sloge kako to pokušava sebi priskrbiti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. On je naime, nedavno u Orašju na zajedničkoj sjednici HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske pokušao sebi pripisati zasluge o tom pitanju, pa je Hrvatski narodni sabor, u kojem vodi glavnu riječ, pokazao kao alat kojim je omogućeno da se bez Hrvata ne može formirati vlast u zemlji.
 
Vlast u BiH se nije mogla formirati bez Hrvata ni prije uspostave nevladine organizacije HNS a neće moći ni nakon njenog eventualnog gašenja.
 
„Bez nas, kada smo ovako složni, ne može se formirati nijedna razina vlasti. Zahvaljujem na snažnoj i dosljednoj potpori Vladi RH, HDZ-u i predsjedniku Plenkoviću. Vaša je podrška dragocjena Hrvatima u BiH u borbi za stvarnu ravnopravnost“, kazao je Čović u Orašju.
Bildergebnis für dodik ,ljubić i čović slike
 
Otkud sada pozivi na ‘složnost’ Hrvata? Iz razloga što u tom “zajedništvu” kroz HNS dobija samo HDZ, dok sve druge političke stranke ili se gase ili dobijaju minimalnu zastupljenost.
Brojni predstavnici opozicije i nezavisni intelektualci upozoravali su na opasne namjere Dragana Čovića. Upozoravali su da je Dragan Čović spreman ići do kraja, pa i do izazivanja neke vrste sukoba kako bi ostvario svoj cilj.
 
Lider HDZ-a Dragan Čović tako oko izmjena Izbornog zakona BiH svojim  zahtjevima drži u blokadi cijelu državu. Od početka pregovora nakon listopadskih izbora jasno je dao do znanja političkim partnerima da će Izborni zakon biti onakav kakav njemu odgovara ili neće biti ni izmijenjen, a time ni uspostavljena vlast u zemlji. Za sada vlast nije uspostavljena.
Bildergebnis für dodik ,ljubić i čović slike
 
HDZ je već odavno u Hercegovini uspostavio neku vrstu svog entiteta u kojem ima skoro apsolutnu vlast. Do konačnog cilja Čoviću je još potrebna samo pola koraka – kroz izmjene Izbornog zakona osigurati treću izbornu jedinica koja bi mu dala jamstvo za poziciju člana Predsjedništva BiH.
Gdje su u svemu tome Hrvati iz Bos.Posavine ,Srednje Bosne ili Hrvati oko Banja Luke?
Ne vidi se da će se voditi jednaka briga za sve  očito se nastavlja jednako zanemarivanje ostalih u korist samo jednog dijela u Hercegovini .
Takva politika je i dovela do toga da je povratnika sve manje iako tisuće zahtjeva stoje negdje u ladicama i skupljaju prašinu,sve je manje onih koji na izbore izlaze jer se uglavnom zna tko će proći u parlament ,bez obzira što nije skupio glasova ni za mjesnu zajednicu .
Mjesto u parlamentu je osigurano iako su bili na bošnjačkim ili srpskim listama ,trgovina nacionalnim interesima se nastavlja ,oni dobiju solidnu plaću radeći za tuđe interese a predstavljaju se hrvatskim predstavnicima.
Vrhunac licemjerja ,ali dok ima slijepaca to prolazi ,nažalost i vrijeme prolazi a mnoga hrvatska mjesta ostaju pusta i ne obnovljena .
Ako za rat i razaranja krivimo srpsku ili bošnjačku stranu onda je glavni krivac za poslije ratno stanje HDZ BIH..svi smo već i zaboravili kad su izbori bili a gle čuda ,vlast još nije izabrana ..
12.09.2019                                                                  Banja Luka

Pogoci: 85

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.